Előfordult már veled, hogy kerestél valamit a lakásban és tudtad, hogy ott kell lennie valahol annak a dolognak, mégsem találtad pedig igen nagy szükséged lett volna rá? Majd amikor kidühöngted magad és esetleg még bűnbakot is találtál, aki szerinted biztosan eltüntette onnan, ahová te raktad, és épp nekiálltál valami mást csinálni, hirtelen, mint derült égből villámcsapás, előkerült.

Ez valószínűleg azért volt, mert nem volt rend. Ez nem kell, hogy feltétlenül teljes kuplerájt jelentsen a lakásban vagy az irodában, de az biztos, hogy a keresett dolog nem ott volt, ahol lennie kellett volna.

Tudod miért szoktál dolgokat elfelejteni?

Nem, nem azért mert sok a dolgod, hanem mert nincs rend a fejedben. Az időhiányra hivatkozva elfelejtesz egy alapvető napi feladatot. A rendrakást.

Ha mostanában nem volt időd arra, hogy legalább két három naponta leülj egy darab papír elé, és 10-15 percet szánj arra, hogy átgondold a napjaidat, az addig elvégzett és az előtted álló feladatokat, s közben jegyzetelj, akkor neked mára már rendrakás helyett egyenesen lomtalanításra van szükséged a fejedben.

Hogyan fogj neki?
Ha azt mondanám, hogy vonulj el egy hétre a Kanári-szigetekre és lazíts, most biztosan csúnyán néznél rám, és legtöbbünk esetében valószínűleg nem lenne túl nagy realitása a dolognak.

Ehelyett szánj az elkövetkező 1 hétben minden nap csupán 20 percet arra, hogy beülj egy csendes sarokba, a lehető legmesszebb minden zajforrástól ( telefon, TV, számítógép, tablet, feleség, férj, gyerek, kutya, macska, bármi, ami elvonja a figyelmedet) és tégy egy nagyon nehéz dolgot.

Csak ülj, és ne csinálj semmit. Igen, jól értetted! Ne csinálj semmit. Ne akard összeszedni a feladataidat, ne akad megtervezni a másnapodat, ne akard megváltani a világot.

Furcsa dolog fog történni veled. néhány perces sokk után, ami az agyadat éri a szokatlan tehermentesítést követően, elkezdenek jönni a gondolataid, össze-vissza maguktól, ide oda ugrándozva az előző időszak eseményei között.

Ez alatt a 20 perc alatt rengeteg olyan dolog fog eszedbe jutni, amit már rég meg akartál csinálni. Ezeket gyorsan írd fel, de állj ellen a kísértésnek, hogy elkezdj a megvalósításukon, vagy a fontossági sorrenden agyalni.

Ez majd egy későbbi szakasz lesz.

Ezzel a módszerrel eléred azt, hogy rendezd a gondolataidat, és a leírt, már majdnem elfeledett dolgok, nem húznak vissza a napi munkavégzésben.

Mi a következő lépés? Erről olvashatsz majd a következő bejegyzésben.

Németh Eszter

Ha még nem tetted, iratkozz fel a hírlevélre!