Régóta foglalkoztat az időgazdálkodás, időmenedzsment, időbeosztás,- tulajdonképpen mindegy ki hogyan hívja- kérdése.

Szinte mindenki azzal küzd, hogyan teremtsen időt minden feladatra, amit úgy érzi el kell végeznie, vagy amire mások mondják azt neki, hogy márpedig ezt meg kell csinálni, mindezt persze úgy, hogy maradjon még idő a pihenésre, kikapcsolódásra is.
Mindenkinek ugyanannyi ideje van egy nap. Mégis úgy tűnik, néhány ember a sokszorosát hozza ki egy napból, mint mások. Vajon hogyan csinálják? – merül fel a kérdés.

Ma már rengeteg könyv, tanfolyam, weboldal, cikk áll rendelkezésre, hogy fejlesszük magunkat e téren, de talán pont a bőség zavara az, ami sokunkat akadályoz abban, hogy változtassunk az életünkön, és a folyamatos rohanásból egy kellően pörgős, de kiegyensúlyozott életmódot alakíthassunk ki magunknak.

Minden változást először magunkban kell elindítanunk, de van néhány olyan rögzült gondolat, tévhit, ami már csírájában folytja el a fejlődésünket időgazdálkodás tekintetében.

Ezek azok az időgazdálkodási tévhitek, amiket már biztosan te is hallottál valakitől a környezetedben, vagy éppen te mondogatod magadnak időnként.

7 időgazdálkodási tévhit

7 időgazdálkodási tévhit

Mi a leggyakoribb 7 időgazdálkodási tévhit, mely komoly akadálya fejlődésnek és a jobb időbeosztásnak?

1, Minek tervezzek, úgyis másképp lesz.

Ez a leggyakoribb időgazdálkodási tévhit. Sokan meg sem próbálják felmérni, hogy milyen teendőik vannak, és hogy azokat mikor és milyen időbeosztásban, sorrendben lenne célszerű végezni. A tervezés kifejezetten az a tevékenység, amit az ember csak gyakorlás útján tud elsajátítani. Egy dolog biztos, elsőre nem lesz tökéletes. Viszont aki meg sem próbálja, annak sosem fog sikerülni.

Egy idézet jut róla eszembe, mely azt gondolom kiválóan leírja, hogy ez az időgazdálkodási tévhit mekkora akadálya a fejlődésnek.

“Amíg jobban félünk a változástól, mint a megszokott rossztól, addig minden marad a régiben.”
/Dave Ramsey/

2, Amit leírtam, annak úgy kell lennie, különben elbuktam.

A feladatlista, a terv, és a célok leírása nem azért fontos, hogy minden betű szerint, adott, általunk elképzelt időpontra teljesüljön, hanem azért, hogy

 • ne felejtsünk el semmit, amit fontosnak tartunk
 • és

 • kiürítsük a sok, feleslegesen a memóriánkat foglaló gondolatot a fejünkből és legyen hely az új ötletek számára.
 • Nem történik semmi, ha valami kimarad, vagy akár menet közben elveszti jelentőségét és egyszerűen mi magunk töröljük a listáról, vagy éppen olyan dolgot is megcsinálunk, ami nem is szerepelt a listán.
  (A hirtelen felmerülő, kétperces feladatokról itt olvashatsz bővebben! >>)

  3, Majd jövő év elején nekiállok, év közben már nem érdemes.

  Sokan élnek abban a tévhitben, hogy tervezni, új életet kezdeni, új szabályokat bevezetni csak és kizárólag újévi fogadalom formájában, azaz január 1-től lehet.

  Óriási tévedés.
  Bárhol, bármikor lehet új életet kezdeni. Csupán egyetlen dolog kell hozzá, de az mindig. Egy határozott döntés.

  4, Ez csak a rendszerető embereknek való.

  Szerintem pont az ellenkezője igaz. Éppen hogy azoknak való, akik hajlamosak halogatni, dolgokat elfelejteni, nem a helyükre visszatenni. Akik folyton elkésnek, akik nem adják le időben a feladataikat, elfelejtik a barátaik névnapját, születésnapját, stb.

  5, Vennem kell egy drága naptárat.

  Elárulom, hogy még naptár sem kell hozzá feltétlenül. Elég egy bármilyen füzet, amibe beírod az aznapi dátumot esetleg előre a következő néhány napot és azokat a feladatokat, emlékeztetőket, jegyzeteket, amiket fejben szeretnél tartani.

  Sőt, akár még erre sincs szükség. Használd a google naptárat, amit ráadásul szinkronizálhatsz a telefonoddal, így a feladatokról értesítést kaphatsz. A megosztott naptár használatával jobban tudjátok a családdal, munkatársakkal a közös feladatokat tervezni.

  De számtalan mobiltelefonos alkalmazást is találsz, ami megfelel erre a célra.

  Sőt, az sincs sehol előírva, hogyha mégis a papír alapú naptárnál, filofaxnál, notesznél maradsz, akkor annak minden részét használnod kell, vagy épp nem vehetsz ki vagy tehetsz bele lapokat.

  6, Most aztán minden lépésemet le kell írnom előre.

  Teljesen felesleges.
  Amit én mindig leírok azok a fix időponthoz tartozó találkozók, megbeszélések, illetve az az egy dolog, amit azon a héten illetve azon a napon mindenképpen meg akarok csinálni. Igen, jól látod! Csak egyet, egyetlen egyet. Felesleges felsorolnod negyven dolgot egy napra, úgysem fogod megcsinálni, csak az őrületbe kergeted vele magad. Annak meg semmi értelme.

  Az, hogy milyen részletességgel írod le a feladataidat teljesen rajtad múlik.

  7, Nincs nekem erre időm, hogy ilyesmivel foglalkozzak.

  Ezt szeretem a legjobban! 🙂
  Annyit tudok rá csupán mondani, hogy így tényleg soha nem is lesz arra, hogy élj. A sok munka kitölti az életed minden percét, és mire észbe kapsz eltelik az életed.

  Ha eddig neked is hasonló gondolataid támadtak rögtön az után, hogy eszedbe jutott, hogy változtatni kellene az életeden, javaslom, hogy kezd neki most!
  Fogj egy darab papírt, nyisd meg a google naptárat és tervezd meg a holnapi napod.

  Haladj kis lépésekben, de kezdj neki és tarts ki.

  Többet érsz vele, mintha egyszerre akarod megváltani az egész világot.

  Ha tetszett a cikk, csatlakozz hozzánk a Facebookon és oszd meg az ismerőseiddel is a cikket.

  Németh Eszter
  www.ertekesido.hu
  www.ertekesido.dxn.hu