Éljen a 2015-ös év!

Most aztán tényleg megfogadtam, hogy:

 • Megtanulok kínaiul
 • Minden nap sportolok
 • Szuper Anya/Feleség/Apa/Férj/Barát/Főnök, Alkalmazott,… leszek
 • Milliókat fogok keresni a vállalkozásomban
 • De az a minimum, hogy megváltom a világot!

  Te mi mindent fogadtál meg erre az évre?

  Vajon emlékszel még az előző évi fogadalmaidra? Hányat valósítottál meg belőlük? Volt akár egyetlen egy is? A megvalósítás közben jól érezted magad? Vagy folyton az lebegett a szemed előtt, hogy kell, muszáj, majdcsak vége lesz!? Ha volt olyan megvalósított fogadalmad, ami közben még jól is érezted magad, gratulálok! Te a kivételek közé tartozol.
  Ha nem, van egy jó módszer, hogy kicsit fellélegezhess.

  Mielőtt még megijednél, nem arra szeretnélek biztatni, hogy céltalanul pazarold el ezt az évet, csupán egy érdekes jelenségre szeretném felhívni a figyelmed!
  Tudod mi a baj a fentiekhez hasonló fogadalmakkal?

  A nyelvtudás csupán egy eszköz. Eszköz ahhoz, hogy megértesd magad egy idegen környezetben.
  A sport is egy eszköz, hogy jól érezd magad a bőrödben, nyugodtan nézhess a tükörbe, vagy akár példát mutass a gyerekeidnek. Stb.

  Az újévi fogadalmak legnagyobb hibája, hogy többnyire hirtelen felindulásból születnek. Nincs mögöttük valódi elkötelezettség, és megfontoltság. De leginkább az a baj velük, hogy sokszor divatból fogadunk meg valamit. Végig sem gondoljuk, hogy az a dolog miért is fontos, elérendő, megvalósítandó számunkra. Mi a mögöttes érzelem, ami motivál a betartásukra. Azt meg főleg nem gondoljuk végig, hogy amit megfogalmaztunk, az a valódi cél, vagy csak egy eszköz lenne a valódi célunk elérésére.

  Picit gondolj vissza a gyerekkorodra, vagy ha vannak gyerekeid, emlékezz vissza a leggyakoribb kérdésükre, amikor valamire azt mondtad nekik, hogy ezt meg kell csinálniuk! Mi volt ez?
  De MIÉRT?

  Te tudod a miérteket a fogadalmaid mögött? Ha igen, van esély a megvalósításukra.

  Ha nem, most még nem késő!
  Adj magadnak felmentést!
  Tedd semmissé a fogadalmad és húzd fel a horgonyokat, amik visszahúznak!

  Ha az alábbi 5 lépést követed, elkerülheted, hogy év végén ezt az évet is elkeseredéssel, csalódottan zárd le!

  1, Képzeld el magad 5-10 év múlva! Milyen szeretnél lenni, hogyan szeretnél élni, kikkel szeretnéd körbevenni magad? Milyen lépéseket kell ehhez megtenned és mi az a legfontosabb 5, amit akár egy év alatt is elérhetsz? Egy év 365 nap. Ne akarj 20-30 fontos és nagy horderejű dolgot megvalósítani, mert elveszíted a fókuszt, és semmi sem lesz belőle. Kapkodsz majd ide-oda, és egyiknek sem jutsz a végére.

  2, Rendezd fontossági sorrendbe az 5 lépést, és rendelj hozzájuk határidőt!

  3, Mindegyik lépést bonts fel részfeladatokra, és ezeket is rendezd sorrendbe, aszerint, hogy melyik után mi következhet, és melyiket kell elvégezned ahhoz, hogy tovább tudj lépni a következőre.

  4, Kezd az elején, és addig ne lépj a következőre, amíg az előtte levő nincs kész teljesen!

  5, Ha megrekedtél és úgy érzed elvesztetted a fonalat, gondold végig, mi az az egyetlen dolog, amit a következő 24 órában meg tudsz tenni, hogy előrelépj. Lehet ez egyetlen telefonhívás, egyetlen találkozó megszervezése vagy valamilyen új ismeret elsajátítása – a lényeg, hogy mozduljunk valamerre, méghozzá célkitűzéseiddel összhangban.

  Ha ehhez a módszerhez tartod magad, sokkal gyorsabban, hatékonyabban és eredményesebben fogsz haladni, és időt takarítasz meg magadnak.

  Németh Eszter