Elkezdődött az iskola. Lassan visszaáll a régi kerékvágásba minden gyerek, és azt gondolhatnánk az anyukák is visszaszoknak a régi rendszerbe, a nyári pihenés, lazább reggeli készülődése után.
Csakhogy nem ez a helyzet..

életmentő alapelvek időhiánnyal küzdő anyukáknak

Életmentő alapelvek időhiánnyal küzdő anyukáknak


Azt tapasztalom, hogy a legtöbb anyuka, esetleg apuka, az iskolakezdés utáni 2.-3. hét végére kezd el azon gondolkozni, hogy vajon meddig bírja még ezt a hajtást, kapkodást, az iskolából, óvodából, szakkörökről, és különórákról rázúduló információáradatot, a lecke ellenőrzést úgy, hogy mellette dolgozik, és néha szeretne a lakásban is rendet látni maga körül.

Nem ritkán azon is elmerengenek, hogy vajon hova tették az eszüket, amikor vállalták egy, két, három, esetleg több csemetéjüket, és elgondolkoznak azon, hogy vajon azok, akiknek nincs kisgyereke mivel töltik a napjaikat.

Ha te is azok közé a szülők közé tartozol, akiknek épp most fogy el a maradék türelme, és energiája, és már azt sem tudod sokszor, hogy hol áll a fejed, akkor ezek az életmentő alapelvek segíteni fognak neked, hogy könnyebben vedd az akadályokat, és visszanyerd a lelki békédet, egy-egy kapkodós reggel után.

1, Ragaszkodj ahhoz, hogy gyerekeid este időben lefeküdjenek

Igen, jól látod, itt is a tervezés a lényeg, mint minden időhatékonysági témánál.
Ha nem alusszák ki magukat, reggel biztosan nem fognak kipihenten és vidáman kipattanni az ágyból. Legyen egy rutin, amihez minden este ragaszkodsz.
Fürdés, fogmosás, esti kakaó, pohár víz, vagy bármi egyéb, amit jónak látsz és 8-kor legkésőbb fekvés. Fekvés után nincs telefon, nincs Minecraft, nincs Bogyó és Babóca még egyszer és csak egyszer a telefonon, és hasonlók. Ha minden este ugyanúgy csinálod, előbb utóbb a gyerekek is elfogadják. Ha eddig nem így csináltad, várható némi ellenállás, de a cél érdekében jobb ha kibírod pár napig. 🙂 Gondolj arra, hogy minden hiszti véget ér egyszer, még akkor is ha éppen egy örökkévalóságnak is tűnik. Ráadásul az a durva, hogy amint látja a gyerkőc, hogy elvesztetted a türelmed, véged van. Annál tovább tart majd.
(Ha esetleg azt hiszed, hogy ezt nekem mindig sikerül megvalósítanom, akkor tévedsz. De törekszem rá, és egyre jobban megy.. 🙂 )

Egy rejtély maradt csak számomra, hogy miért van az, hogy míg hét közben mindegyik gyerekemet úgy kell reggelente kiimádkozni az ágyból, hétvégén vidáman pattannak ki reggel 6-kor. Ha valaki érti ezt, legyen szíves írja meg kommentben. 🙂

2, Este pakoljanak be a táskába, és te is este készülj fel a másnapi napra

Na, ez nálunk egy kritikus pont, nem mindig sikerül, de amikor igen, a reggelek sokkal gördülékenyebben zajlanak.
Ha nem reggel kell még plusz füzetet keresni, ceruzát kifaragni, osztálypénz bekészíteni, jegyet, iskolai üzenetet aláírni komoly plusz perceket nyersz vele reggelente.

3, Döntsd el, hogy mi az, amit mindenképpen meg kell csinálni reggel

Nálunk például a reggeli szent. Anélkül nem indul senki iskolába.
Lehet, hogy csatatér marad a konyhába, mert arra nem marad idő, hogy rendet rakjak, de mindegyik gyerek eszik reggelit, és én is. Sőt a férjemnek is készítek minden reggel, reggelit és ebédet is, amit elvihet magával. Mert ez nekem fontos. Ettől jól érzem magam, és ebből nem engedek. Kell az energia az előttünk álló naphoz. Üres gyomorral nem lehet dolgozni, és az iskolai tanulás is komoly munka. A reggelihez hozzátartoznak nálunk az étrend-kiegészítők is, ami elősegíti, hogy egészségesebbek és energikusabbak legyünk. (Amit mindenki fogyaszt nálunk az a spirulina, egy alga, ami erősíti az immunrendszert, és lúgosítja a szervezetet, így sokkal kevesebbet vagyunk betegek.)

A másik amiből nem engedek, az a reggeli egészséges kávém, amit még általában a gyerekek ébredése előtt megiszok, hogy jól induljon a reggel.

Egy dologra nagyon vigyázz, ne reggel akard megváltani a világot, mert nem fog menni. Lehetőleg maradj az ésszerűség határain belül, amikor eldöntöd, mi az aminek mindenképpen meg kell lennie reggel.

4, Márpedig kell a segítség

Sok anyuka gondolja azt, hogy neki kell egyedül megküzdenie a reggeli készülődés összes feladatával. De ennek nem szabadna így lennie. Mindenkinek legyen feladata.
Még egy ovis is képes rá, hogy beletegye az alvókáját a saját táskájába, vagy oda tegye a vajat a reggelizőasztalra.
Sok anyukának problémát okoz ez, mert az hiszi, hogy az ő szent feladata, hogy mindent megtegyen. Pedig minél jobban kiszolgálod a család minden kényét-kedvét, annál jobban rád marad minden. Nem csak a cégen belül fontos a feladatok delegálása, hanem a családon belül is.

5, Kiegészítés a 3. ponthoz: Nagy levegő, engedd el!

Amit nem soroltál fel a 3-as pontnál, mint mindenképpen elvégzendő feladat, azt-végy egy nagy levegőt-és engedd el. Ha nem írtad fel, hogy minden nap úgy akarsz kimenni a házból, hogy fényesre van sikálva a kő, és sehol egy morzsa az asztal alatt, akkor ne kapj minden alkalommal idegrohamot, amikor az egyik csemetéd (esetleg férjed 🙂 ) végigtrappol cipővel a nappalin, mert elfelejtett valamit.

Ha ahelyett, hogy leordítod a fejét, azt mondod neki, hogy legyen szép napod, mindkettőtök reggele jobban indul.
Tapasztalatból mondom, bár nekem sem sikerül mindig uralkodni magamon. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindig szó nélkül kell hagyni, sőt! De nem mindegy, hogy hogyan teszed.

Ha reggel kibírtad, már csak arra kell vigyázni, hogy délután, amikor hazaérsz és még mindig ott lesz a sárpaca a kövön, akkor se kapj gutaütést. 🙂

Legyen nyugodt reggeled holnap! 🙂

Németh Eszter

Ha szeretnél további hasznos tanácsokat kapni, iratkozz fel a Hírlevelemre!