Ez a kérdés mindannyiunkban felmerül időnként. Azt gondoljuk, bennünk van a hiba, és egyszerűen nem rendelkezünk ezekkel a képességekkel.
Az újabb és újabb kudarcként megélt halogatás, eredménytelenség, félbehagyott elképzelések, célok, egyre erősítik bennünk ezt az érzést.

lelkesedés hiánya, kitartás

Jó, ha tudjuk azonban, hogy a kitartás halványodásának oka, nem egy abnormális dolog. Mindenkivel előfordul és egyetlen jól körülhatárolt oka van.
Ez pedig a következő:

Nem azonnal jönnek az eredmények, és ez a legnagyobb kerékkötője annak hogy sikeresek legyünk bármiben, így akár az időgazdálkodásunkban.

Amikor eltervezzük, hogy valamit megvalósítunk, például lefogyunk, több időt töltünk a gyerekeinkkel, kiolvassuk a polcunkon tornyosuló könyveket, az elején még visz a lelkesedés és a lendület. Aztán telnek a napok, és elkezdünk apró részeket halogatni, amit aztán megmagyarázunk magunknak, hogy miért is elhanyagolható apróság. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy egyre távolabb kerülünk a kitűzött céltól.

Két hatásos ellenszere van ennek a a problémának:

1. Ha benned megvan a csakazértis érzése.

Vannak emberek, akiknek minél többször elmondják, hogy az amit kitaláltak, elterveztek miért lehetetlen, annál inkább úgy érzik hogy márpedig ők csakazáértis megmutatják.
Nekik aztán senki ne akarja megmondani, hogy mit lehet és mit nem .
Ők azok, akik hiszen abban, hogy bármi, amit el bírnak képzelni és amiben hinni tudnak, az megvalósítható.

Na de mit tegyél, ha te nem tartozol ebbe a kisebbségbe?

2,Találd ki, hogy hogyan fogod kikényszeríteni magadból a kitartást!

Csúnyán hangzik? Könnyebb és kellemesebb dologra számítottál? A kényelmes megoldások általában nem vezetnek eredményre!

Kitartás nélkül nincs eredmény! Ez fontosabb, mint a szerencse, fontosabb, mint a tehetség. Az emberek nagy része hajlamos előbb megtenni azt, amiről úgy gondolja, hogy muszáj.
Hogyan tudod elérni ezt az érzést, amikor azt érzed, nincs más választásod, mint megcsinálni? Egyik nagyon hatékony módja, ha elmondod a terveidet azoknak akiket tisztelsz, becsülsz és akik előtt nem akarsz leégni azzal, hogy nem teszed meg amit megígértél.


Németh Eszter