Te is utálod, amikor kifizetsz egy csomó pénzt a nyaralásra és a végén apró cseprő bakik rontják el, amik rabolják az idődet, és amiket megelőzhettél volna?

Bár alapesetben az időgazdálkodással kapcsolatban mindenkinek a munkavégzés és a feladatok jutnak eszébe, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy nyár van. Ez a pihenés és a kikapcsolódás ideje.
Milyen kapcsolat lehet mégis a nyaralás és az időnk hatékony kihasználása között?
Ha nem szeretnéd, hogy a tengerpartot csak az üres törölköződ nézegesse, nem árt ha figyelembe veszed az alábbi nyaraláshoz kötődő, rendhagyó időgazdálkodási jó tanácsokat.

időgazdálkodás_nyaraláskor

1, Készülj fel már az elutazás előtt, és készíts listát arról, mit kell magaddal vinned!

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a nyaralóban, hotelben kicsomagolunk és akkor vesszük észre, hogy otthon maradt a gyerek gyógyszere, nem hoztunk papucsot, vagy épp otthon maradt a kontaktlencsénk tárolója a folyadékkal együtt.

Ha nem az utolsó pillanatra hagyjuk az ötletelést, ez biztosan nem fordul elő, és nem azzal kell töltenünk a nyaralásunk első óráit, hogy gyógyszertár, vagy vényköteles gyógyszerek esetén az ügyeletes orvos után futunk, vagy éppen idegen helyen bolyongva keresünk egy nyamvadt extra kicsi vagy extra nagy méretű lábunkra való papucsot.

2, Még itt is a kapcsolatok menthetnek életet

Gondoltál már arra, hogy mi történik, ha az a nem várt helyzet következik be, hogy a GPS nem tudja a címet beazonosítani és fogalmad sincs, hogy merre menj? De jó lenne, ha felírtuk volna a hotel kapcsolattartójának, recepciójának telefonszámát! Ugye te sem az ismerd meg az országot mozgalom keretében akarsz célba érni a hőn áhított pihenésre.

3, Papírok, papírok, azok a fránya papírok!

Mindenhol vannak olyanok, akik kétszer vesznek valamit! Egyszer észre, egyszer pedig el! Ha értékes műszaki cikk van nálad (fényképezőgép, tablet, laptop, kamera) vidd magaddal a garancialevél másolatát.
Ezzel egyrészt tudod bizonyítani, hogy a tied volt, másrészt rajta vannak a gép adatai, így ha rendőrségi feljelentésre kerül a sor, tudsz mivel adatokat szolgáltatni a rend őreinek.

A másik dolog, aminek az elvesztése komoly zűrzavart tud okozni, a saját igazolványaink, papírjaink elvesztése. Hála a modern technikának ma már nem nagy ügy egy másolatot magunkkal vinni, haladóknak remekül megfelel egy szkennelt verzió is, saját emailcímre elküldve, vagy akár egy telefonnal készített és a telefonra elmentett fotó is. Aki tutira akar menni, vigye magával mindhárom verziót, és akkor nem érheti meglepetés.

4, Itt a gyerek, de hol is a gyerek?!

Szülők legszörnyűbb rémálma, amikor nyaralás alatt az egyik pillanatban még játszik a gyerek a medencénél vagy a strandon, vagy épp nézeget a múzeumban, és a másik pillanatban nincs sehol.
A legtöbb esetben nincs nagy baj, csak épp meglátott valami érdekeset, és mire mi épp az idegösszeomlás szélére kerülünk simán visszaballag hozzánk. Amikor ez nem így történik az ember egy idő után lerázza magáról a nyakába zúduló tömény önvádat és elkezdi keresni a megoldást. Kb a harmadik másodpercben beugrik neki, hogy kerestetni kell a gyereket. Persze az első kérdés mindjárt az lesz, hogy hogy is néz ki a keresett gyerkőc? Csak kevés olyan embert ismerek, aki szuper pontos leírást tud adni, úgy, hogy a különös ismertető jegyek alapján idegen is megismerje csemetéjét. Éppen ezért mindig legyen nálunk fénykép a gyerekekről, hiszen egy kép többet mond ezer szónál!

5, Őőő, mi is volt a pin kódom?

Elég ciki, amikor például egy étteremben fizetni akarsz, és hibás pin kódot jelez a terminál, vagy épp lemerül az akkumulátor a telefonodban, amit ezer éve nem indítottál újra, és nem fogadja el a beírt pin kódot. Érdemes ezeket is egy papírra felírni és magaddal vinni. De ha jót akarsz magadnak, ne tartsd a bankkártyád mellett, vagy a pénztárcádban a bankkártyád pin kódját és ne a telefonodra mentsd el a telefonod pin kódját, mert ott nem sok hasznát veszed, ha úgysem tudod bekapcsolni. A legjobb, ha ezeket kódolva írod fel valahová, így illetéktelenek kezébe kerülve sem okoz bajt.

A fenti tanácsokat megfogadva, nyugalmasabb és szórakoztatóbb lesz a nyaralásod és nem lesz az az érzésed mikor hazajöttél, hogy egy csomó időt elpazaroltál.

Németh Eszter
www.ertekesido.hu