Hamarosan itt a paradicsomszezon a kertekben. Tudod, mi köze a paradicsomnak az időgazdálkodásodhoz?

Elmondom!

Veled is előfordul néha, hogy eltervezed, mi mindent fogsz aznap megcsinálni, és a nap végeztével döbbenten vetted észre, hogy a töredékével sem végeztél? Helyette viszont megcsináltál mindenféle apró-cseprő feladatot, amit eredetileg nem is akartál, és amivel így remekül elment az egész napod!

A legtöbb ember ilyenkor úgy érzi, hogy esélytelen tovább küzdenie, mert az idő folyamatosan ellene dolgozik.

Nem tudom, segít-e rajtad, de szólok, hogy nem így van. TE dolgozol saját magad ellen!
Miért?

Mert ahelyett, hogy koncentrálnál, ide oda csaponganak a gondolataid, és a cselekedeteid egész nap.

Képzelj el egy súlyemelőt, aki elhatározza hogy most aztán megmutatja és megdönti saját addigi rekordját.
Szerinted mennyi esélye van akkor, ha a tegyük fel, hogy felkészül tisztességesen, elmegy a versenyre, aztán a versenyen elkezdi a csinos lányokat nézegetni a közönség soraiban, majd közben eszébe jut, hogy tegnap elfelejtette elutalni a telefonszámláját, és az is bevillan az agyába, hogy venni kellene egy tusfürdőt, mert tegnap este fogyott ki az utolsó csöpp is a flakonból.

Tudom szélsőséges a példa, de gondolom egyértelmű, hogy jelentősen alulmúlná a képességeit, hiszen nem oda koncentrál.

Na térjünk akkor vissza a paradicsomhoz! Gondolom láttál már olyan konyhai időmérőt, ami paradicsomformájú volt. Az ehhez kötődő technikát Francesco Cirillo találta ki, aki ráébredt ugyanerre, amire te is a súlyemelős példából.
Kitalált egy módszert, amivel növelheti a hatékonyságát, és olyan egyszerű, hogy a kisgyerekeitek nevelésében is nyugodtan bevethetitek, hiszen még egy gyerek is képes megcsinálni.

Fogj egy konyhai időmérőt (a modern kor embereinek megfelel a mobiltelefon riasztás, vagy emlékeztető funkciója is) állítsd be 20 vagy 25 percre, zárd ki a zavaró tényezőket (mint például, telefon, facebook, email, feleség, gyerek, anyós, szomszéd, aki épp a gyümölcspálinkáját hozza kóstolni) és KONCENTRÁLJ ebben az időszakban csak és kizárólag arra a feladatra, amit elhatároztál, hogy aznap elvégzel. Ha alulbecsülted a szükséges időtartamot, semmi pánik, pihenj egy kicsit és állítsd be újra az időzítőt. Fontos, azonban, hogy addig ne lépj a következő feladatra, amíg az előzővel nem végeztél.
Ha pár ilyen paradicsomot, azaz koncentráló 20 percet felfűzöl a napodra, garantáltan több eredményt fogsz elérni, mintha ide-oda kapkodsz és félbehagyott feladatok tömkelegével ér véget a napod.

Miért? Mert ha félbehagyod, a nap végére lesz egy rakás félbehagyott feladat, ami leköti a gondolataidat és úgy fogod érezni, hogy ez a nap is eredménytelenül telt el.

Ha szeretnél többet tudni erről a paradicsomi (azaz: pomodoro) technikáról kattint ide. Az oldalon található rövid videó, úgy vélem, angol tudás nélkül is érthetően összefoglalja a lányeget!

Szeretnél még több hasznos időgazdálkodási ötletet? Kérd az ingyenes tippeket MOST!
KÉREM!

Németh Eszter