Te is úgy érzed, hogy mindenbe belekezdesz, de a legtöbb dolgot nem fejezed be?

Nem vagy egyedül!

Az egyik leggyakoribb probléma, amit az online ingyen tanfolyamra jelentkezők átélnek az az, hogy rengeteg ötletük van, sok mindenbe belekezdenek, de valahogy sosem jutnak a végére.

Mit lehet ez ellen tenni?

be nem fejezett dolgok

Be nem fejezett dolgok? Mit lehet ez ellen tenni?


Ha te is a be nem fejezett dolgok örvényében élsz, ez a cikk neked való.

A be nem fejezett dolgok legjobb ellenszere a következő három szokás állandó és kitartó gyakorlása:

1, A kulcsszó a priorizálás.

Hogyan döntsd el, hogy mit tegyél? A legtöbb ember azt a feladatot végzi el, amiért a legjobban “kiabálnak” neki. Holott nem biztos, hogy az a feladat a legfontosabb.

Kinek kell, hogy fontos legyen?

Mitől lesz valami fontos vagy kevésbé fontos az életedben? Attól, hogy az mennyiben szolgálja a céljai elérését.
Neked! Nem másnak. Az, hogy mi számodra a fontos az élethelyzetedtől függ. Más fontos egy cégvezetőnek, aki egyedülálló és más egy vállalkozó anyukának. Más válik fontossá egy friss diplomásnak, mint egy családját egyedül eltartó édesapának.

Senki sem tudja helyetted megmondani, kitalálni, hogy mi kell, hogy számodra fontos legyen.

ÉS ez néha nagyon IJESZTŐ tud lenni. Mert mi van, ha rosszul döntesz? Főleg, ha a környezetben élők persze előre tudták a jó választ? (Legalábbis utólag ezt mondják!)
Vajon tényleg tudják/tudták? Vajon tényleg tudhatják nálad jobban?

2, Egyszerre csak egyet.

Régebben gyakran gondoltam azt, hogy én képes vagyok egyszerre 4-5 dolgot is csinálni. Persze tudtam is. Csakhogy rá kellett jönnöm, hogy ha egyszerre egy dologra koncentrálok, akkor azzal az egy feladattal gyorsabban és jobb eredménnyel végzek. Márpedig hosszú távon ez a hatékonyabb. Sokkal hatékonyabb, mint utólag az egyszerre végzett és ezért csak többé kevésbé jól elvégzett feladatokból adódó hibákat javítgatni.

3, Ha elkezdted fejezd is be.

Nálam ez gyakori hiba. Még mindig. Jön egy remek ötlet, és hirtelen felindulásból nekiállok, úgy hogy van még másik jó pár, amit nem fejeztem be. Persze ilyenkor az ember mindig megmagyarázza magának, hogy miért is a hirtelen jött ötletet kellene azonnal és most rögtön megcsinálni.
Épp volt egy szuper inspiráló képzésen, olvasott egy jó könyvet vagy cikket és eszébe jutott valami, vagy egy számára hiteles embertől hallgatott meg egy meggyőző videót.

Jön az óriási lelkesedés, mindent félredobva belevág az új témába, nagy lendülettel halad vele egy darabig és persze megint jön valami, ami… Ugye érted mire utaltam…

Aztán persze később 99%-ban megbánja, hogy nem tartotta magát a tervhez, mert szinte mindig kiderül, hogy az a szuper ötlet még ráért volna, és egyébként is igényelt volna némi átgondolást.

Nálad mi a leggyakoribb oka szerinted annak, hogy halomban állnak a befejezetlen feladatok?

Írd meg kommentben!

Ha úgy érzed semmire sincs időd, iratkozz fel az ingyenes időhatékonysági tippekért!

Ha eleged van a rabszolgasorsból, kattints ide! >>>

Németh Eszter